SOCIAL MEDIA

Sunday, August 14, 2011

Pestotegu

pärsia kass

Täna hommikul oma pisikest rõdukasvuhoonet tervitades avastasin, et eelmisest pestoteost tühjaksampsatud basiilikupott on juba piisavalt kosunud ning aeg on jälle pestotada. Sest on vähe asju, mida omatehtud pesto ei ravi. Peale esimest ampsu on kadunud igasugune muremõte ja muu, mis ehk muidu peas ringi keerelda sooviks. See amps lihtsalt tõmbab sind kogu oma küllusliku maitsebuketi ja sametise olemusega endasse ning kõik muu ümberringi kaob. Pealegi seisab mu kapi peal maailma parim oliiviõli, mis on siia rännanud otse Itaaliast Abruzzo maakonna väiketalust, mida peavad mu sõprade-sõprade-sõbrad ja selle maitse koosnebki ainult päikesest, armastusest ja ehedusest.



Eriti maitsvate asjadega, mille hulka pesto kindlasti kuulub, meeldib mulle teha nii, et ühel ampsul lasta suus sulada mitmeid mitmeid minuteid. See on päris põnev eksperiment. Ühelt poolt on huvitav jälgida maitsenüansside muutumist ja iseloomu. Teiselt poolt seda, mis sinus toimub. Näiteks, et mis hetkel sa ikka tahaks kogu selle kupatuse alla neelata ja uue lusikatäie kahmata. Ja mis toimub sinuga siis kui sa seda endal teha ei luba ja siis kui mingi aja pärast ikkagi lubad. Veel on huvitav kogeda maitseerinevust kui sa naudid seda ampsu silmad kinni , kõrvad kinni, nina kinni või hoopis ühel jalal seistes.

Seekord hüppasid pesto sisse:

100g india pähkleid
100g extra virgin oliiviõli
150g parmesani juustu
80g ehk kausitäis basiilikut
1 laimi mahl
4 väikest tšillit
küüslauku
musta pipart

Kõik see seltskond tuleb blenderi või saumikseriga peeneks purustada ja mõnusaks massiks kokku segada. Eriti maitsva ampsu saab kui poetada seda täisterapasta või ahjusooja koduleiva peale.
India pähklite asemel olid eelmine kord osalised hoopis pistaatslased ja üleeelmine kord seedermändlased. Nendega tuleb ka võrratu. Pipra ja tšilliga talita enda maitsemeele järgi. Mulle kohutavalt meeldib tšilli nii et sellele retseptile nad restoranimenüüs joonistaksid ilmselt neli teravuskaunakest juurde :)

pesto

pesto

pesto


Palju armastust ja maitsvaid maitseid,



P.S: Kuna mu viimane õlike lendas selle pesto sisse, siis olen just ise õli ja päiksepaitatud tomateid juurde tellimas. Nii et kui sa soovid ka, siis kirjuta mulle. Või vaata siit.






1 comment :

  1. Oo, mis hea mõte - ise pestot teha :) Jätan meelde
    PS: pildid on väga kaunid :)

    ReplyDelete