Tuesday, September 6, 2011

Jõumummud

power balls

Vahel tahaks midagi head. Mõnd maitsvat koogikest või suussulavat šokoladitükki. Aga samal ajal tahaks olla ka heaperemehelik oma keha vastu ja saata talle midagi toredamat kui valget suhkrut ja valget jahu, mis ainult koormavad ja kiusavad. Jõumummud tulevadki tegemisele siis kui väga tahaks midagi magusat aga aega eriti panustamiseks ei jagu.
Jõupallikesi saab säilitada ka “esmaabina” külmkapis, kuigi see nõuab parasjagu kindlameelsust ja enesedistsipliini. Sest meel hakkab kohe ärarääkima kuidas puhtalt profülaktilises mõttes tuleks nad kõik ikka kohe kõhtu pista.

Komponendid:
½ tassi india pähkleid (75g)
½ tassi mandleid (75g)
½ tassi rosinaid (75g)
½ tassi kuivatatud datleid (100g)
½ tassi kuivatatud ploome (100g)
1 spl värsket greibimahla
3 spl kakaod
veidi roosat soola

Veeretustünni:
100g kookoshelbeid
1 tl kaneeli

Blenderda kõik see seguks, veereta peopesas pallideks ja kasta kookoshelbemerre.Sellisest koostisosaportsust tuleb tavaliselt 10-12 pallikest, sõltuvalt sellest kas rullida neist pisikesi või matsakamaid mumme.
Kõige parem oleks muidugi kui need pähklid-puuviljad oleksid ökod, sest muidu on üldreeglina neile peale pritsitud igasugust pahna, mida sa väga hea meelega oma organismi ei saadaks. Aga kui sa kuidagimoodi maheasjadele ligi ei pääse, siis tee tavalistest, aga enne laula neile mõni ilus tervendusmantra (näiteks see siin on üks mu lemmikutest) või kujutle suletud silmadega kuidas sinu seest kiirgav heleduskiireke puhastab ükshaaval kõik pähklid-puuviljad ja täidab need ainult kõige heledamate tunnetega.

power balls

Intellektuaalsele meelele ka natuke nosimist:

Mandlid: on ideaalne küllastumata rasvhapete, magneesiumi- ja kaaliumiallikas, samuti sisaldab see olulisel määral fosforit, tsinki, vaske, riboflaviini ja niatsiini, mis kõik on organisimi toimimiseks hädavajalikud tegelased. 20-25 mandlit sisaldab sama palju kaltsiumit kui veerand tassi piima ja katab 35% vajalikust päevasest E-vitamiini kogusest ning 12% päevase valguvajadusest. Arvukate uuringutega on tõestatud mandlite positiivne toime südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel, vähiriski alandamisel ning vere kolesteroolitaseme alandamisel. Antiikajal kasutatigi mandleid hoopis ravimina.

India pähklid: aitavad säilitada terveid hambaid ja igemeid. Sisaldavad monoküllastumata rasvu, mis soodustavad südame-veresoonkonna tegevust ning antioksüdante, mis aitavad kõrvaldada vähkitekitavaid vabu radikaale. On suur magneesiumi ja kaltsiumi allikas, tugevdab lihaseid ja luid. Sisaldab kiudaineid, mis on kasulikud seedimisele. India pähkli söömine aitab kasutada organismis sisalduvat rauda, kõrvaldada vabu radikaale, arendada luu- ja sidekude ning toota naha ja juuste pigmenti melaniini.

Datlid: sisaldavad vähe vitamiine, kuid palju kaaliumi ja kuni 70% suhkrut. Kuivatatud datlites on eriti suur kaaliumisisaldus. Tänu hästiseeduvate suhkrute, valkude, kaltsiumi, fosfori ning B- grupi ja D-vitamiinide sisaldusele on datlid kõrgeväärtuslik dieettoit, mis ei koorma magu ega soolestikku.

Ploomid: Mustad ploomid on tuntud seedetegevust reguleeriva ja lahtistava toime poolest. Nad sisaldavad rohkesti magneesiumi, mis on oluline suurendamaks organismi vastupanuvõimet nakkustele. Alandavad kolesteroolitaset ning on heaks toiduks verele, ajule ja närvidele.

Rosinad: on madala kolesteroolisisaldusega, suhteliselt kiudaineterohke (mis on hea meie seedimisele), sisaldab nii rauda, kaaliumi kui ka kaltsiumi. Kõigele lisaks leidub rosinas organismile olulisi mineraale, mis aitavad vältida näiteks osteoporoosi ehk luude pehmenemist ning luude nõrgenemist. Rosin sisaldab ka antioksüdante. Süües antioksüdantide rikkaid toiduaineid, aitad kaasa nii oma keha kui ka aju vananemisprotsesside aeglustamisele, ehk: söö rosinaid ning oled igavesti noor, kortsuvaba ja terava mõistusega! Antioksüdandid aitavad neutraliseerida vabu radikaale - mis võivad kahjustada meie rakke ja kudesid -, takistades või vähendades nende kahjulikku toimet organismile.

Kakao: võimsaim antioküdant. Kakaooad on suhkruvabad, end sisaldavad valku, rasvu, süsivesikuid, kiudaineid, rauda, kaltsiumi, magneesiumi, B-vitamiine, C- ja E-vitamiini ning palju teisi aineid. Kakaoubade kõrge magneesiumisisaldus aitab tugevdada südamelihast, aeglustab vere hüübimist, reguleerib vererõhku ning alandab tromboosi- ja insuldiohtu. Magneesium võib tõsta organismi aluselisust, mis aitab kaasa mürkainete eemaldamisele organismist. Kakaooad sisaldavad serotoniini, trüptofaani, anandamiidi, dopamiini, fenüületülamiini ja monoamiin oksidaas ensüümi inhibiitoreid. Neil kõigil on positiivne mõju ajukeemiale, sest need suurendavad serotoniini ja teiste neurotransmitterite ringlust ajus. Need looduslikud kemikaalid on seotud õnnetundega. Trüptofaan on asendamatu aminohape, mis on eelühendiks serotoniini sünteesile meie ajus. Serotoniin on stressivastane neurotransmitter, mis vähendab ärevust ja suurendab meie võimet stressi tõrjuda. Fenüületüülamiin on adrenaliinisarnane kemikaal, mida tuntakse „armuainena“, sest seda hakkab organism tootma siis, kui inimene on armunud. See soodustab keskendumist, erksust ja positiivset ellusuhtumist ja muudab kakao looduslikuks Prozaci vasteks.

Magusaid maitseid,

3 comments:

  1. Ei saa lihtsalt ütlemata jätta, et suurepärane retsept (aitäh!)ka tavalisele kobakäpale koogis! Teeb kohe tuju eriti rõõmsaks, kui miski nii hea ka reaalselt välja tuleb!:)

    Karmen Directost

    ReplyDelete
  2. Avastasin mõne aja eest selle blogi ja retsepti, mis mulle kui veganile väga isuäratav tundus. Proovisin järgi - heavenly! :)
    Olen jõumummusid nüüdseks juba mõne korra teinud ning perele ja sõpradele on need samuti väga maitsenud :)

    ReplyDelete
  3. Mul on hiiglama hea meel, et need teile ka maitsevad :)

    ReplyDelete