SOCIAL MEDIA

Sunday, January 15, 2012

Kitcheree - joogatoitude Kuningas


Joogidel on üks eriline tervendav “lemmiktoit”. Kui sa satud mõnele workshopile, joogafestivalile või niisama mõne joogi juurde lõunasöögile, siis võid peaaegu täiesti kindel olla, et sulle pakutakse ka kitchereed - maitsvat mungoa-riisirooga.
See on üks minu lemmiktoitudest ka. Peamiselt muidugi mõnusa vürtsise maitse pärast, aga sellepärast ka, et hoiab kõhu kaua täis ja teeb seestpoolt pai.
Seda kõike suudab kitcheree:
  • puhastab seedesüsteemi ja viib kehast välja kogunenud šlakid, mürgid, jääkained.
  • annab elujõudu ja vastupidavust
  • tasakaalustab kõiki kolme doshat (Ayurveda meditsiini kohaselt on inimene terve siis kui kolm organismi põhivedelikku ehk doshat: Vata, Pitta ja Kapha on tasakaalus)
  • annab organismile kõik vajalikud toitained ja on samas väga kergesti seeditav (ideaalne paastutoit)
  • sisaldab palju aminohappeid, väga proteiinirikas (ideaalne neile, kes tahavad liha oma toidusedelist välja lükata)
  • kosutav ja raviv igasuguste kõhuhädade ja muude viiruste korral
  • stimuleerib kõiki 5 maitsemeelt: soolast, magusat, haput, kibedat, umamit ja vähendab seeläbi ootamatute isude tekkimist
  • süütab seedetule (Ayurveda kohaselt on meie tervis otseses seoses seedesüsteemi tugevusega ehk kui suure tulega toit ära põletatakse. Leeki vähendavad halvad ja suurendavad head toidukombinatsioonid)
  • kitchereed soovitatakse kundalini joogas ka organismi suurpuhastuskuurina: söö 40 päeva järjest ainult kitchereed maitsestamata jogurtiga ja joo vett ning yogi teed.

Kitchereed on hästi kerge ja mis veel oluline: taskukohane teha (oleks ma seda vaid kunagi “kiirnuudlistel” ülikooliaastatel teadnud :)

Vaja läheb:
150g mungube
150g basmati riisi (mina tegin seekord pruuni riisiga)
1 suurem sibul
5 küüslauguküünt
3 cm jupp ingverit
½ tl kurkumit
½ tl musta pipart
¾ tl purustatud kuivtšillit
½ tl garam masala maitseainet
½ tl vürtsköömneid
gheed (selitatud või)

Leota mungube 6 tundi vees ja keeda koos riisiga seni kuni pehme (umbes 20 minutit läheb minul tavaliselt). Tükelda sibul, ingver, küüslauk ja kuumuta koos vürtsidega ghee sees kergelt läbi. Sega keedetud munguba ja riis sinna hulka ja lase mõned minutid kaane all seista, et maitsed omavahel seguneda saaksid. Ja siis naudi!

P.S: eriti hea on siis kui valad kitchereele peale tilga keefirit või maitsestamata talujogurtit

Mis on ghee?
Ghee on ka üks joogide supertoiduaineid: ideaalne proteiini ja kasuliku rasva kombo. Seda kasutatakse tihti lausa ravi- ja profülaktilisel otstarbel. Gheel on alles kõik või tervendavad omadused miinus küllastunud rasva- ja piimajäägid (see ongi see valge vaht, mille sa ära koorid). Ghee toetab seedesüsteemi, parandab mälu, sisaldab antioksüdante ja tugevdab immuunsüsteemi, tõstab meestel seemnerakkude kvaliteeti, hoiab liigesed liikuvana ja muudab keha painduvamaks. Ja tõeliselt maitsev-magus on ta ka!




1 comment :

  1. Tõesti imeline roog! Lisaks mõnusale maitsele tõstab see ka tuju ja paneb mõtted liikuma. Suur tänu retsepti eest!

    ReplyDelete